Onze samenleving is ingericht op gemak. Boodschappen wordt thuisgebracht en als je fiets stuk is, stuur je een appje om hem te laten repareren. Al dit gemak heeft een keerzijde. Zo zijn mensen steeds minder in staat om voor onze eigen spullen te zorgen, ook wel ‘deskilling‘ genoemd. Door deskilling gaan spullen en materialen minder lang mee. Dit draagt eraan bij dat de milieu-impact uit het gebruik van alledaagse spullen het allergrootst is.

Uit onderzoek in de literatuur en de praktijk is het concept van de ‘Convivial Based Product Service System’ ontstaan. Een Convivial Based Product Service System is een plek waar deelnemers in een duurzame gemeenschap samen kunnen werken aan -en leren over- ‘deskilling’ en daarmee een minder milieu-impactvolle gedragspraktijken. Het concept is vormgegeven in een vijftal Design Principles begeleid door een GuideBook, dat ontwerpers en initiatiefnemers kunnen toepassen bij het ontwerpen of herontwerpen van een duurzame PSS.

Momenteel worden de Design Principles en Guidebook toegepast en getest bij het ontwerp van drie Bike Kitchen’s in Utrecht (Cycle Hub Utrecht, Utrecht Science Park en de wijk Overvecht) en daarmee extern gevalideerd in de praktijk. 

De Design Principles waarmee we werken, zijn:

  1. ONTWERP VOOR HET VERSMALLEN, VERTRAGEN EN SLUITEN VAN DE RESOURCE-LOOP: laat deelnemers meedenken over oplossingen voor minder milieu-impact uit de dienst.

  2. ONTWERP VOOR (RE)SKILLING: laat deelnemers competenties verwerven en doorgeven aan elkaar.

  3. ONTWERP EEN GEMEENSCHAP: werf deelnemers in verschillende rollen, zoals die van host en reparateur.

  4. ONTWERP VOOR PARTICIPATIE: betrek deelnemers bij het creëren van een nog betere, duurzamere dienst.

  5. ONTWERP RECIPROCITEIT: bouw een wederkerige relatie op, waarin gebruiker & aanbieder, individu & systeem samenwerken.

Volgende
Volgende

Duurzaam Zonder Eigendom: Bike Kitchen UvA