Van waardeloos naar waardevol

Bierviltje

Voor het bier van de Gulpener Bierbrouwerij wordt hop gebruikt die wordt geteeld in het Limburgse heuvelland. Mooi dicht bij huis. Na de oogst van de hop blijven er lange strengen over van de meer dan drie meter hoge planten. Deze worden vernietigd.

Samen met de procestechnologen van papierfabriek van Houtum heeft Studio Dirk Ploos van Amstel vastgesteld dat het mogelijk is om van de strengen van de hopplant karton te maken. Voor de bierviltjes en voor de verpakkingen van de sixpacks hoeft de Gulpener Brouwerij niet meer het traditionele karton te gebruiken, waarvoor bomen gekapt moeten worden.

Zo is waardeloos materiaal waardevol geworden.

Dagboek

Dec, 2014

Gulpener Bierbrouwerij wint de MVO Nederland Award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Studio Dirk Ploos van Amstel is verheugd dat zij aan het verkrijgen van deze eenmalige onderscheiding een bijdrage kon leveren met het C2C project ‘Bierviltjes van plantenresten’

Sep, 2014

Het is gelukt! Bierviltjes maken van de strengen en bladeren van de hopplant. Weliswaar nog slechts op laboratoriumniveau, maar het eerste ruwe resultaat ligt er.