Duurzaam Zonder Eigendom
Hoe kunnen initiatiefnemers en ontwerpers het gebruik van producten als dienst (Products Service Systemen) zo ontwerpen, zodat er zo min mogelijk milieu-impact ontstaat uit het gebruik ervan? Dat is de centrale vraagstelling bij mijn PhD onderzoek bij Eindhoven University of Technology (TU/e) en HU Co-Design. Om antwoorden te vinden op deze vraag, is de volgende onderzoeksopzet opgesteld.
De buitenste cirkel laat het itererende proces zien waarin theorie in de praktijk wordt gevalideerd (de zwarte pijl bovenin de cirkel) en waarin inzichten uit de praktijk worden vertaald naar nieuwe theorie (de zwarte pijl onderin de cirkel)
Van theorie naar praktijk
De PhD studie is in de theorie gestart met een systematische literatuurstudie waarin enerzijds ontwerp-perspectieven op Product Service Systemen (PSS) zijn vastgesteld, te weten het perspectief van Human Centered Design en van Practice Theories Design (naast andere perspectieven die ik op deze pagina even buiten beschouwing laat). Anderzijds zijn manieren waarop milieu-impact kan ontstaan uit het gebruik van PSS vastgesteld, te weten het versmallen, vertragen en sluiten van grondstof-gebruik.
Vanuit de inzichten uit de theorie voeren we vervolgens case studies uit, zoals bij The Student Hotel en The Bike Kitchen. Hierbij richten wij ons op de volgende vragen:
Welk perspectief kiezen we wanneer we een PSS gaan herontwerpen?
Op welk(e) aspect(en) van milieu-impact gaan we ons op richten wanneer we milieu-impact uit het gebruik van PSS willen reduceren?
Van praktijk naar theorie
De opgedane inzichten en reflecties uit de case studies worden beschreven in onderzoekspapers en zo toegevoegd aan de bestaande theorie.